Piernikowe serca ze śliwkową nutą i blaszany parowiec

Gdy z fortepianem się w domu zamykam To śpiewam głośno na chwałę czajnika Układam sonet z herbacianych listków Na dobrotliwy czajnik z gwizdkiem Wypływa na senne morze Cudowny, blaszany parowiec W obłoku pary odmienia Serca zmartwione jesienią Tak pięknie pachną w blaszance Indie i chińskie latawce Tak pięknie pachną…* Na chwile takie jak ta idealny…

Continue Reading

Orzechowy warkocz pieczony w pudełku na pierniki

– Może zamkną szkołę? – Zobaczcie, zupełnie jak w Narnii… Spadł pierwszy śnieg. A z nim wiele emocji i radości. Wyłączyliśmy światła w domu i patrzyliśmy jak śmieg tańczy w naszym ogrodzie. I potem jeszcze – jak płatki z gracją opadają na chodnik, w świetle reflektorów latarni. Nadchodzi piękny magiczny czas. Cieszę się na tę…

Continue Reading

Waniliowy księżyc chętnie spotka pierwszą gwiazdkę. Rozwiązanie konkursu z czekoladą w tle.

Chciałabym Wam podziękować serdecznie za udział w konkursie. By stworzyć naturalnej wielkości postać Fryderyka Chopina potrzeba było 130 kg czekolady. Taką właśnie odpowiedź jako pierwsza podała Muffingirl, której gratuluję i proszę o kontakt, jak najszybszy. O kontakt proszę także Eve i Ingrid Tourdanov, które również podały prawidłową odpowiedź. Sezon świątecznych przygotowań rozpoczyna się na dobre. Poprosiłam moją niemiecką…

Continue Reading

Konkurs z czekoladą w tle. Olimpiada gastronomiczna w Luksemburgu.

Olimpiada gastronomiczna w Luksemburgu to drugie co do wielkości takie wydarzenie na świecie. Jednym z najważniejszych jej wydarzeń jest Villeroy&Boch Culinary World Cup, w którym biorą udział 53 kraje i 2 400 szefów kuchni. To jedna z okazji by poznać tendencje i kierunek rozwoju sztuki gastronomicznej na świecie, uczestniczyć w zmaganiach szefów kuchni różnych narodowości, poznać ich smak…

Continue Reading

Rozmowy przy kawie. Rozmowa z Pawłem Małeckim – Mistrzem Polski Cukierników

Pana Pawła poznałam kilka lat temu, przy okazji realizacji chwilowo wspólnych celów zawodowych. Mieliśmy okazję podziwiać jego pracę na żywo. Już wtedy byłam pod wrażeniem jego pracowitości, fachowości i skromności. Pomyślałam, że warto będzie spotkać się znowu i porozmawiać. Pierwsza część naszej rozmowy dzisiaj, relacja fotograficzna z Olimpiady gastronomicznej w Luksemburgu, o której przeczytacie poniżej i czekoladowy…

Continue Reading

Dosza z serem i pomidorami. Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy.

Wątpliwości natury etycznej w zderzeniu z fachem przemytniczym ma chyba każdy z nas. Choć i ekscytacja z nim związana czai się nieopodal. A nuż się uda? Jeśli nie, pal licho! Kiedy przeczytałam tytuł tej książki, pomyślałam – ale ktoś miał świetny pomysł. Zaczytałam się, zainteresowałam i postanowiłam spróbować. W końcu wszyscy (mam na myśli rodziców…

Continue Reading

Chleb drwala. Bez zagniatania. Szybki, prosty i wyjątkowy.

Szukałam przepisu na chleb drwala, który lubią nasze dzieci. Dla mnie w smaku przypomina on bagietkę pieczoną według dawnych receptur. Może dlatego tak go lubią. W tych poszukiwaniach trafiłam na przepis na chleb bez ugniatania. W komentarzach przeczytałam o nim tyle dobrych rzeczy, że postanowiłam go wypróbować. Tym bardziej, że zdaniem niektórych przypomina w smaku,…

Continue Reading

Rombosse. Metafizyka i antracytowe lampasy.

Wspiął się na palce. Zupełnie jak mały chłopiec sięgający z wysiłkiem najwyższej półki. Walizki spakowane, dom opustoszały, opuszczony prawie ostatecznie. Jeszcze tylko łazienka. Jeszcze tylko sprawdzić, czy wszystko zostało zabrane. Żeby nie zostawić nic, prócz wspomnień i pustych ścian, które cierpliwie przechowywać będą hałas dziecięcych śmiechów i głośnych zabaw. Aby niczego nie zapomnieć z tego,…

Continue Reading

Pyszne piernikowe brownie z jabłkiem

Spłakane drzewa łkają ostatnimi liśćmi porywanymi przez wiatr. Budzi mnie ciemność i ciemność kołysze do snu. Nostalgia otula głowę jak czapka. Czy jest mi z nią do twarzy? A czy to ważne? Polubiłam listopad. Każdy jego dzień ma swoje miejsce, swój sens, nawet jeśli teraz jeszcze go nie dostrzegam. Dla dzieci to już czas oczekiwania….

Continue Reading

Bardzo wymierna słodka przyjemność. Dla całej rodziny.

Wróciliśmy. Spragniony kot czekał na pieszczoty, królik odetchnął z ulga po dlugiej podróży, dzieci radośnie pochrapywały we własnych łóżkach. Jak dobrze wrócić do domu… Kiedy zdarzają nam się takie wielkie rodzinne spotkania mama przygotowuje zawsze nasz ulubiony metrowiec. Ciasto na tyle duże, by nikt nie musiał poskramiać apetytów na kolejny kawałek. To takie nasze rodzinne…

Continue Reading