Vindaloo. Mój ulubiony indyjski przysmak.

Vindaloo czyli „wino, ocet winny i czosnek” to tradycyjne indyjskie danie, które zawdzięczamy Portugalczykom przybywającym na te ziemie. Klasycznie gotowane było z wieprzowiną, dużą ilością czosnku i czerwonego wina. Mieszkańcy Goa dorzucili od siebie dużą ilość przypraw i chili. Współcześnie, w wielu restauracjach przygotowuje się vindaloo z jagnięciną lub kurczakiem. Julie zaproponowała w swojej książce wersję wegetariańską….

Continue Reading

Letnia sałatka z podwędzanym i pieczonym łososiem. Kulinarne adresy Paryża i Brukseli

Nastawianie budzika podczas wakacji to pewnie dla większości z Was ta czynność, której unikacie konsekwentnie. Ja zresztą też. Obiecałam Wam jednak przecież przepisy Tomasza Michalca i kulinarne adresy Paryża i Brukseli. Całe towarzystwo podróżne śpi jeszcze, a ja korzystam z dostępu do sieci i wystukuję słowa na nieswojej klawiaturze… Znowu… Odzywam się sporadycznie i nie…

Continue Reading

Rozmowy przy kawie. Rozmowa z szefem kuchni Tomaszem Michalcem, część 2.

Zapraszam na drugą, ostatnią część rozmowy z Tomaszem Michalcem. Ale to jeszcze nie koniec. Już wkrótce przepisy Tomasza i polecane przez niego kulinarne adresy w Paryżu i w Brukseli.  –          Ostatnio pracowałeś w…? –          W Brukseli, w Traiteur Lorier. To było także bardzo ciekawe doświadczenie, bo Lorier jest głównym dostawcą dla belgijskiej rodziny królewskiej….

Continue Reading

Rozmowy przy kawie. Rozmowa z szefem kuchni Tomaszem Michalcem, część 1.

  Spotykamy się przy ulicy Mimozy. Na balkonie, w przydomowym ogródku rosną zioła. Tomasz podaje kawę. Obok już wcześniej przygotowana deska serów i sałata. Już wiadomo, że to będzie długa rozmowa. Bo czy o kuchni, smakach czy o ścieżkach życia można inaczej? Zapraszam Was na pierwszą część naszej rozmowy. – Moment, w którym poczułeś, że…

Continue Reading