Pastel Azteca.

O tym daniu usłyszałam przy okazji Chilaquiles. Ci, którzy wypróbowali już ten przepis na pewno skuszą się i na Pastel Azteca. W założeniu przypomina włoską lasagne. Płaty makaronu zastępujemy plackami tortilli. Powinno być aromatycznie i dość ostro. Nam smakowało wybornie. Polecam gorąco. Pastel Azteca Składniki : dla 2 osób 165 g filetu z piersi kurczaka 5…

Continue Reading

Konkurs Kreatywnie w kuchni, część II.

Długie wakacje od gotowania? Nie dla mnie.  Najchętniej znalazłabym jakąś kuchnię, do której mogłabym wejść, upiec ciasto i przygotować sobie makaron. Powinnam trzymać się jak najdalej od warzywnych straganów. Jedno spojrzenie na nie w kolejce po maliny i już po mnie. Wyłączam się zupełnie, konstruując w głowie kolejny przepis. Zaczęłam nosić przy sobie notes, w…

Continue Reading

Kruche sezamkowe ze śliwkami.

Zapewne każdy pasjonat kulinarny przygotował już w swoim życiu dziesiątki, jeśli nie – setki, kilogramów kruchego ciasta. Można popaść w rutynę. I jednocześnie, ciągle, jakiś głos w środku mówi ci: A może by tak inaczej spróbować, dodać to lub tamto i połączyć z czymś innym…? Mój głos najchętniej łączy kruche ciasto ze śliwkami. Tak jak to było…

Continue Reading

Placki z cukinii i ziemniaków z zieloną pastą curry.

Od kiedy wpadłam na ten pomysł przygotowywałam te placki kilkakrotnie. Nuta egzotyki w połączeniu z cukinią i ziemniakami zagrała tu wyjątkowo smacznie. Zajadali się nimi także nasi goście. Jeśli i Wy spodziewacie się gości na przyjęciu w ogrodzie, na tarasie czy pikniku lub po prostu na świeżym powietrzu, to pomysł idealny. Jedna porcja z pewnością…

Continue Reading

Drożdżowe muffiny z owocami.

Dla tych wszystkich, którzy pierwszy raz z pieczeniem drożdżowego ciasta odkładają na bliżej nieokreśloną przyszłość, a zawsze chcieli spróbować, lato jest najlepszym momentem. Niezbędnym bowiem składnikiem każdego drożdżowego jest właśnie ciepło*. Naszych dłoni, serc, otoczenia. Wydaje mi się też, że to właśnie teraz takie jeszcze ciepłe drożdżowe ciasto, ze świeżymi owocami, smakuje najlepiej. Jest dobrem samym w…

Continue Reading

KONKURS – Kreatywnie w kuchni, część I. Zapraszam!

Długie wakacje od gotowania? Nie dla mnie.  Najchętniej znalazłabym jakąś kuchnię, do której mogłabym wejść, upiec ciasto i przygotować sobie makaron. Powinnam trzymać się jak najdalej od warzywnych straganów. Jedno spojrzenie na nie w kolejce po maliny i już po mnie. Wyłączam się zupełnie, konstruując w głowie kolejny przepis. Zaczęłam nosić przy sobie notes, w…

Continue Reading

Podpłomyki. Pomysł uniwersalny.

  Kiedy mamy przed sobą cały długi dzień i nie wiemy nie tylko, co na obiad, ale i na śniadanie, kolację i deser, i jakby tego było mało – nie chce nam się chcieć, podpłomyki wydają się rozwiązaniem idealnym. Mnie smakowały w każdym wydaniu, wytrawnym i na słodko,  z owocami. Polecam!   Podpłomyki  Składniki:  Na zaczyn:…

Continue Reading

Sorbet melonowy z miętą i limonką.

Letni czas rozpływa się powoli acz konsekwentnie, jak lody w upale. Zachłannie zlizujemy z rąk, słodkich aż po łokcie, każdą chwilę. By nie uronić ani kropli. I nasze wakacje się rozpoczęły. Pierwsze kolonie w życiu naszych chłopców. Biorę głęboki oddech, gdy o tym myślę. Na szczęście to tylko tydzień. Damy radę… Na osłodę i ochłodę –…

Continue Reading

Jagodzianki na dwa sposoby i zapowiedzi.

Sezon jagodowy w pełni. Ja wyjeżdżam. Na długo, bo do końca wakacji. Na początek – Mazury, które zobaczę po raz pierwszy. Na pewno polskie morze a potem, zobaczymy, co czas przyniesie. Tak długa nieobecność nie będzie jednak oznaczała ciszy na blogu. Przygotowałam kilkanaście, mam nadzieję ciekawych także dla Was, przepisów. Będą jak kartki z podróży….

Continue Reading

Tcharek.

Powoli czas wyruszyć w drogę. Poszukać, pobłądzić, zadziwić, odnaleźć, niekoniecznie to czego się szukało. A czego się szukało? Czas wakacyjny, urlopowy w sposób szczególny związany jest z poszukiwaniami. I z jednej strony przypomina to trochę chwilę, w której ze swojej ulubionej bombonierki wyszukujemy jeden jedyny smak, który lubimy najbardziej. Niby go znamy, ale zawsze, na…

Continue Reading