Pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem.

– Co to za statki? – pyta cud-mąż na widok upieczonych bakłażanów ułożonych na blasze.  No i tak już zostało, że statki… Szczęśliwie, dał się przekonać. Nawet je polubił. Podobnie jak kalarepę lub raczej – kolendrę… Przepis pochodzi z książki „Jerusalem” Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi. Polecam gorąco! Pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem…

Continue Reading

Dżem śliwkowy z mango.

Fajnie jest czasami wejść na drzewo, by strząsnąć z niego owoce. Zebrać je z koca, który pod nim leży, usiąść i pomyśleć, co by tu z nich wyczarować.  Obrałam śliwki ze skórek zachwycając się ich słonecznym wnętrzem i połączyłam z równie słonecznym mango. Do tego sok z cytryny. Pychota.  Dżem śliwkowy z mango Składniki: 750…

Continue Reading

Burgery z indyka z cukinią Yotama Ottolenghi.

„Jerusalem” Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi to moja ulubiona książka kucharska. Mogłabym wypróbować wszystkie przepisy, które zawiera. I pewnie bym się nie zawiodła. Polecam Wam dziś 2 z niej przepisy. Na burgery i sos z kwaśnej śmietany. Komosa z ryżem to nasz ulubiony dodatek obiadowy. Przekonały się do niego nawet dzieci, że o cud-mężu nie…

Continue Reading

Tian.

Letnią porą tian jest jedną z moich ulubionych potraw. Niemal zawsze z pomidorami, dziś także z rybą. Szybko i nieskomplikowanie. Możecie użyć zwykłej mozzarelli. Choć ta z mleka bawolego jest już dostępna w Polsce. Polecam gorąco. Tian Składniki: 1 duży pomidor 300 g dorsza bez skóry 30 g tartego parmezanu świeża bazylia lub kolendra sok…

Continue Reading

Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim.

Bardzo lubię takie przepisy. Których czas wykonania zajmuje tak niewiele czasu i wysiłku, by nasz apetyt nie zdążył niebezpiecznie wzrosnąć. W pełni sezonu na śliwki, które powinniśmy teraz jeść podwójnie… Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim Składniki na 4 porcje: 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub…

Continue Reading

Pasta kanapkowa „melanzane alla parmigiana”.

Okazuje się, że są nazwy (dotyczy to szczególnie warzyw i ziół), ekstremalnie trudne do zapamiętania, by nie uogólniać – dla cud-męża.  By nie sięgać daleko – zgadlibyście, co kryje się pod niewinną nazwą kalarepa? Otóż – kolendra.  Powstaje z tego powoli nasz mały, prywatny kod. Na bakłażany od jakiegoś czasu mówię – statki.  Kontekst powstania…

Continue Reading

Bułki śniadaniowe z kokosową kruszonką.

Kiedy wyjmuję z pieca drożdżowe wypieki niemal zawsze przypominają mi się moje pierwsze, oględnie mówiąc – nienajlepsze drożdżowe doświadczenia.  Dzisiaj wiem, że trzeba do tego po prostu cierpliwości i doświadczenia. A potem moglibyśmy już działać z zamkniętymi oczyma.  Te drożdżówki są wyjątkowe i to nie tylko ze względu na tę niesamowitą kruszonkę (mogą ze mną…

Continue Reading

Dżem śliwkowy z kolendrą i limonką.

W tym roku nasza śliwa była bardzo łaskawa. Przez kilka dni smażyłam dżemy i konfitury. Oto przepis na dżem z kolendrą i limonką. Bardzo lekki i świeży. Ilość cukru jest kwestią smaku.  Osobiście nie lubię, kiedy dżem jest zbyt słodki. Poczęstowana nim koleżanka z pracy, (Karolina, pozdrawiam), potwierdziła – jest pyszny. Dżem śliwkowy z kolendrą…

Continue Reading

Klopsiki wołowo-jagnięce z bobem i cytryną.

Trzeba przyznać, że ten sezon letni na blogu wyjątkowo obfitował w dania z użyciem bobu. Szczęśliwie, zawsze możemy zaopatrzyć się w jego mrożoną wersję i cieszyć się daniami takimi jak to poniżej, przez cały rok… Przepis pochodzi z książki „Jerusalem” Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi. Klopsiki wołowo-jagnięce z bobem i cytryną (Boulettes de boeuf aux…

Continue Reading

Ciasto do kawy. Z borówką i brzoskwiniami.

Czy to możliwe, żebym usłuszała właśnie śpiew odlatujących dzikich gęsi??? Rzuciłam się do okna, by zobaczyć to na własne oczy… I zobaczyłam ostatnią w kluczu.  Niemożliwe, że to już (a piszę to 2 sierpnia) … Z dużym prawdopodobieństwem tegoroczny sezon jagodowy już za nami. Ale świeże borówki wciąż są osiągalne. Polecam Wam to ciasto, jest…

Continue Reading