Pieczona dynia z jarmużem i krwistą pomarańczą.

 Także i w kuchni zaczyna się przedwiośnie. Coraz więcej na naszych talerzach mrożonych warzyw (opróżniamy zamrażarki), dyni, które cierpliwie czekały na swoją kolej pochowane w spiżarkach, bulw i powoli, niewinnie – kiełków. To dobry czas, kiedy niewiele trzeba by coś nas ucieszyło. Promień słońca, śpiew kosa o poranku, powiew ciepłego powietrza na twarzy, każda minuta…

Continue Reading

Przewrotne powroty i ryba w papilotach.

Powroty potrafią zaskakiwać. Wyobrażamy sobie je najczęściej sielankowo, w końcu nic tak nie działa jak wizja snu we własnym łóżku*, kota spragnionego pieszczot, królika fukającego na twój widok, uśmiechniętego sąsiada machającego z daleka, wizji dnia dłuższego i cieplejszego oraz herbaty w ulubionym kubku.** Jechałam tak sobie rozmarzona  w stronę domu. Pozostawiając za sobą ośnieżone szczyty…

Continue Reading

Filmy, ktore warto zobaczyć, część 2.

Mam nadzieję, że i tym razem spodoba Wam się zestawienie, które dla Was przygotowałam. Moim absolutnym faworytem jest Locke, jeden z najlepszych filmów jakie ostatnio widzieliśmy. Część z nich zapewne znacie. Właściwie wszystkie należą do gatunku takich, które z różnych powodów na długo pozostają w naszej pamięci. Tak jest np. z Amores perros, niech Was…

Continue Reading

Potrawka z jarmużem.

To jeden z tych wyjątków, kiedy lubię jarmuż gotowany. Całość pachnie, smakuje (nawet cud-mężowi) i pozostawia uczucie sytości na długo. Jak dla mnie obiad idealny. Wypróbujcie koniecznie! Potrawka z jarmużem Składniki: 4 fileciki anchois 2 łyżki oliwy 1/2 – 1 szkl. bulionu warzywnego 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 1 słoik cieciorki duża garść jarmużu,…

Continue Reading

Najprostsze. Ciasto kubeczkowe.

Znam kogoś, kto przygotowuje to ciasto ukochanej osobie na śniadanie. Oprócz tego, że to dowód najwyższej troski i wyjątkowego uczucia, to także dowód, jak szybkie i proste jest ono w przygotowaniu. Klasyczny francuski przepis na wygodne ciasto kubeczkowe. Polecam gorąco. Ciasto jogurtowe    Składniki: 1 kubeczek jogurtu (nie musi być naturalny) 3 kubeczki mąki 2…

Continue Reading

Przystawka, sałatka… na ostatki w sam raz.

Pisanie postów a już szczególnie tych z wyprzedzeniem ma w sobie coś z pisania listów w butelce… Coś tam sobie wymyślasz, może nawet masz coś więcej do przekazania, piszesz i wysyłasz w świat. Nie bardzo wiesz, do kogo dotrą Twoje słowa, ani co z nimi zrobi, gdzie będzie on a gdzie ty. Czy kontekst nie…

Continue Reading

Salon du Chocolat Bruxelles 2015.

Miał to być wpis obszerny i długi jak szalik, którym trzeba owinąć się co rano ( u mnie – co najmniej trzykrotnie wokół szyi). Ale przed wyjazdem i w nawale wszelakich innych zajęć stanęłam przed wyborem – opublikować skrót, migawki czy nie publikować wcale… Jak widzicie zdecydowałam się na to pierwsze.   Wyjeżdżamy w stronę słońca i…

Continue Reading

Addio pomidory w marcowym wydaniu „Elle”.

Kochani, zapraszam do lektury marcowego wydania Elle. Znajdziecie tam przepis na rouleaux de printemps lub po prostu spring rolls z komosą i warzywami. Lekkie, zdrowe, wiosenne… Wkrótce także relacja z Salon du Chocolat, który odbył się w miniony weekend z Brukseli. Poniedziałek już za nami, będzie lepiej, Kochani. Dobrego dnia pełnego słońca Wam życzę.

Continue Reading

Im prościej, tym lepiej…

Zapraszam jeszcze dziś… Jest taka jedna kołysanka, którą uwielbiam.  „Przyszła pora kołysanek Przyszła pora utulanek Przyszła pora namawiania do spania, do spania… To jest pora dobrej nocy To jest pora ciepłych kocy To jest pora zasypiania, zasypiania… Kiedy kleją ci się oczy To już mówić nie ma o czym To już trzeba tylko spać Płynąć…

Continue Reading

Właściwie to ideał. Szarlotka kruszonkowa.

Nie wiem czemu wrócił do mnie ostatnio obraz sprzed lat. Nie mogłam mieć więcej niż 15 lat, pamiętam bowiem, kto był wówczas moją najlepszą przyjaciółką. Na pewno też chodziłam jeszcze do podstawówki. Stałam w kuchennym oknie wypatrując psiapsiółki, z którą razem szłyśmy do szkoły. Rodzice w pracy, sprzątaczki (tak się wóczas mówiło) zamiatały przed blokiem,…

Continue Reading