Filmy na jesienne wieczory.

Tak wiele jest filmów, które raz obejrzane, umykają. Nawet, jeśli staram się wybierać je z rozwagą. Jeżeli zdarzają się takie, które wracają do nas po latach, przypominamy sobie wybrane sceny, zdarzenia, fabułę czy aktorów – to znaczy, że warto było. Zachęcam Was dzisiaj do obejrzenia kilku z nich. W zakładce Filmy znajdziecie jeszcze wiele innych…

Continue Reading

Bolzano Apple Cake.

Bolzano Apple Cake zostało stworzone przez Scotta Carsberga, szefa restauracji Bisato (dawniej Lampreia) w Seattle. Zawiera dużą ilość pokrojonych w cienkie plasterki jabłek i niewiele mąki. Całość zyskuje konsystencję pomiędzy flanem a clafoutis.  To bardzo ciekawa alternatywa dla wielbicieli wszelkich szarlotek a szczególnie tych spośród nich, którzy lubią, aby w cieście było jak najwięcej owoców.  …

Continue Reading

Czas na pożegnania. Tarta Addio pomidory.

Słońce przeciera oczy w lustrze wielkoformatowych budynków. To rumieni się, to żółcieje, błyska bielą zębów przechodniom odwykłym już od jego blasku. Jeszcze dziś, może jutro, jadąc rano do pracy, nie zmarzniemy na motorze. Ale wkrótce i on pójdzie w zimową odstawkę.   Ostatnie dni października. Zagarniam chciwym spojrzeniem każdą żółcień drzewa, rubiny liści chciałabym pochować po…

Continue Reading

Pastel de choclo.

Umiejętność dobierania wina do potraw zawsze wydawała mi się wiedzą absolutnie tajemną i zarezerwowaną dla nielicznych szczęściarzy i koneserów. Jeżeli poszukujecie takiej wiedzy polecam strony Marka Kondrata. Wraz ze spadkiem temperatur wzrasta potrzeba sięgnięcia nie tylko po kieliszek dobrego czerwonego wina ale również zjedzenia czegoś rozgrzewającego, pożywnego, konkretnego i aromatycznego. Dlatego polecam dzisiaj Waszej uwadze…

Continue Reading

Jesienna jarzynowa. I co to znaczy „normalna zupa”?

Zaczęło się od pytania: – Kiedy wreszcie będzie normalna zupa? – Normalna, czyli jaka?- spytałam w odpowiedzi. – No nie wiesz mamo? Pomidorowa albo ogórkowa … – usłyszałam. Albo właściwie nie, chyba zaczęło się jeszcze wcześniej. Kiedy wezbrała we mnie głęboka niechęć do gotowania tydzień w tydzień na zmianę ogórkowej z pomidorową. Zaczęłam od niewielkich …

Continue Reading

Nie wiem, co na to mistrzowie…

– Daj pogłaskać… – Nie możesz! – Dlaczego? – Bo nie masz praw rodzicielskich! Siedzę obok i uśmiecham się na tę wymianę. Dwaj chłopcy pochyleni nad malutkim jeżem. Co zrobić ze stworzeniem, które waży nie więcej niż garść kasztanów? I nie za bardzo można go włożyć do kieszeni? Musiałam go przynieść do domu. Błąkał się…

Continue Reading

Kurczak pieczony w jogurcie.

Zawiłości ekonomiczno-logistyczne prowadzenia gospodarstwa domowego w latach 80 były dla mnie, wówczas jeszcze dziecka, nie do ogarnięcia. Owszem, stałam w kolejkach, ale co, jak i dlaczego trafiało na nasz stół było sprawą równie drugorzędną jak rozładowany akumulator naszego malucha. Lubiłam solone masło, konieczność zalania tej samej kawy dwukrotnie nie robiła na mnie wrażenia, i tylko…

Continue Reading

Sadelle’s Oatmeal Raisin Cookies cd.

– Gdzie schowałaś ciastka? – W pudełku, w kuchni… – Pod marchewką??? Robisz to specjalnie, żebym ich nie znalazł!  (Z tą marchewką, to nie do końca było tak… Obierałam chwilę wcześniej warzywa do zupy i położyłam kilka z nich na wieczku pudełka z ciastkami. Więc to tylko tak jakoś wyszło, nie żebym nie chciała się…

Continue Reading

Jesienna komosa.

Tyle w nim pokrywamy nadziei i planów. Tyle ma się wydarzyć i pomieścić w dwóch dniach ledwie. Zadośćuczynić trudom tygodnia. A przede wszystkim nie rozczarować i sprawić, by bardziej nam się chciało. Nie wiem, nigdy nie wiem, jak to zrobić, żeby się udało. Ile chwil, sekund, minut wykraść trzeba dla siebie, by wyjść cało i…

Continue Reading