Pigwa w trzech odsłonach.

No i pozamiatane. Po jesieni. Znikł gdzieś cały ten światłocień, żółcienie i purpury. Zabłąkane końcówki serii z jesiennego sezonu przegania po ulicach wiatr. Nagie drzewa odstraszają jak nagie manekiny. Wyprzedaży jednak nie będzie… I już pierwsza niedziela Adwentu za nami. W domu, jak co roku targi o to, kto zapali pierwszą świecę na adwentowym wieńcu….

Continue Reading

Migdałowa owsianka z granatem.

Ma wielu swoich fanów ale i licznych, acz wiernych, zagorzałych przeciwników. Ja nie wyobrażam sobie bez niej śniadania. Owsianka. Dziś w wersji bardzo prostej, mojej ulubionej. Polecam gorąco.  Owsianka na mleku migdałowym z granatem Składniki:dla 1 osoby 300 ml mleka migdałowego 3 łyżki płatków owsianych (30 g) ¼ granatu Przygotowanie: 1. Zagotowujemy mleko. Zsypujemy doń…

Continue Reading

DoubleTree Hotel Chocolate Chip.

Dziwny to czas i trudny. Intensywnego śledzenia informacji, wyczekiwania konferencji prasowych, oswajania się z widokiem uzbrojonych funkcjonariuszy wszędzie wokół. I najzwyczajniej – strachu. Nerwowej kalkulacji, gdzie może być bezpiecznie a gdzie nie, wyjść czy nie wyjść, pojechać czy zostać? To wybory, z którymi nigdy nie sądziłam, że będziemy musieli się zmierzyć. A jednak.  Chciałoby się…

Continue Reading

Komosa curry.

Tak trudno wytłumaczyć dziecku świat, któego samemu się nie rozumie. Uspokoić, odegnać strach, ugłaskać niepokój. Podobne zabiegi nie udają się jednak w przypadku strachu, który towarzyszyć będzie już nam na zawsze. Troski o świat, który przyjdzie po nas, świat naszych dzieci, wnuków, i tylko strach wymieniać dłużej. I tylko chwile spędzone razem pozwalają łapać równowagę, zapominać o…

Continue Reading

Ribollita. Toskańska zupa z fasolą.

Ta zupa mnie zauroczyła. Podobnie jak sama Toskania. Chce się jej więcej i więcej. I rzeczywiście ciągle się do niej wraca. Przynajmniej ja tak mialam. Ważne, aby nie rezygnować z żadnego składnika, z tych stanowiących propozycję podania czyli octu balsamicznego, parmezanu i ciabatty. Całość jest idealna, do tego z dodatkiem mojego ulubionego jarmużu. Całkowity czas…

Continue Reading

Genialna szarlotka krucho-drożdżowa.

Jesienią nic nie smakuje mi bardziej niż szarlotka. Dlatego, wybaczcie proszę, że ostatnio to głównie ciasta z jabłkami królują na blogu. W kolejce do publikacji, owszem, czekają wytrawne propozycje. Pomyślałam jednak, że gdybym miała tak jak Wy, wolny dzień w środku tygodnia i okazję do świętowania i rodzinnych spotkań, to właśnie szarlotkę bym upiekła. Może…

Continue Reading

Chłopski keks jabłeczny. Szybkie jesienne ciasto ucierane.

-Mamo! Czuję się strustowany… – zwierza się synek drugi. (według mnie to taki zlepek smutku – tristesse – z frustracją…) – Dlaczego? – Bo nie ma więcej gruszek! Ta przecież była ostatnia… Rzeczywiście, dzieci zjadają je teraz w takich ilościach, że można nie nadążyć z aprowizacją… Polecam dziś Waszej uwadze szybkie jesienne ciasto ucierane. Bo…

Continue Reading

Papryka faszerowana. Klasyk z dzieciństwa inaczej.

Pamiętam, że wbrew mojej głębokiej niechęci do warzyw w czasach dzieciństwa faszerowane papryki witałam szerokim uśmiechem i zjadałam z apetytem. Jedyne, co sprawiało, że za każdym razem czułam się odrobinę oszukana był fakt, że cała ta faszerowana papryka skrywała wewnątrz klopsa… Nie lubiłam tego zbitego wnętrza w środku. Nawet jeśli mi smakowało. Dlatego moja ulubiona…

Continue Reading