Sernik marcepanowy.

Ten sernik doczekał się już wielu komplementów, ot choćby takich – On jest doskonały…!

Polecam gorąco!

Sernik
marcepanowy

Składniki:

 Na kruchy spod:
200 g ciasteczek typu Maria, digestive, petit beurre
2 łyżki kakao
100 g masła
 
Na masę serową:
215 g dobrego masła (miękkiego)
230 g marcepana

150 g cukru
60 g mąki
3 jajka
500 g twarogu
3 łyżki amaretto
100 ml śmietanki

Na dekorację:

75 g marcepana
2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1.      
Przygotowujemy
kruchy spód.
Rozpuszczamy masło, studzimy przez chwilę. Ciasta rozkruszamy
tłuczkiem, wałkiem lub najlepiej w melakserze do konsystencji piasku, łączymy z
masłem i kakao. Powstałą masą wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 22-24
cm wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do lodówki.
2.     
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C.
3.     
Przygotowujemy
masę serową.
W misie miksera umieszczamy masło, cukier i marcepan.
Miksujemy na średniej prędkości do połączenia. Dodajemy mąkę, łączymy a
następnie po jednym jajku, mieszając każdorazowo. Dodajemy zmielony trzykrotnie twarogm
amaretto i śmietankę, mieszamy do połączenia. Przelewamy do tortownicy.
4.     
Do piekarnika na dno wstawiamy foremkę wypełnioną wodą.
5.     
Ciasto wstawiamy powyżej i pieczemy ok. 80-100 minut.
Studzimy przed podaniem.
6.     
Dekorujemy  gwiazdkami
wycinanymi z marcepana połączonego z kakao.

Smacznego!

2 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *