Paszteciki i barszcz wigilijny.



Z barszczem było u mnie trochę tak jak z ciastem drożdżowym.
Wydawało się, że patent na nie mają tylko pokolenia od matki wzwyż. Blokował
strach i obawa, czy wyjdzie tak samo dobry. Wraz z przekonaniem, że nigdy nie będzie,
bo tu o cały kontekst zaprawiony nostalgią i wspomnieniami, nie do odtworzenia,
umówmy się, chodzi – przyszła chęć, by samemu spróbować. I udało się. A potem
jeszcze raz i jeszcze raz. Nauczyłam się. Można? Można! Polecam gorąco.




Barszcz wigilijny  
Składniki:

Na wywar buraczany:
1
por
150
g pietruszki  (2 sztuki) waga po obraniu
400
g marchewki (5 sztuk) waga po obraniu
200
g selera naciowego
1,
3 kg buraków
2
cebule
7
ząbków czosnku
3 l
wody
liść
laurowy (2 sztuki), ziele angielskie (7 ziaren), lubczyk (2 czubate łyżki),
majeranek (1 czubata łyżka), pieprz w ziarnach (kilkanaście sztuk)
2
łyżki octu
1
łyżka soku z cytryny 

Na wywar warzywny:
2 l
wody
warzywa
– marchewka (4 – 5), pietruszka, seler (ok. 100 g) i por
duża
garść suszonych grzybów
suszony
lubczyk, sól 

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy wywar buraczany. Do
garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy wszystkie obrane i umyte warzywa,
zioła i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 2 godziny, najlepiej
dłużej. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy ocet i sok z cytryny.
Pozostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.
2. Przygotowujemy wywar warzywny. Do
garnka wlewamy wodę, przekładamy obrane i umyte warzywa oraz namoczone
wcześniej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Kiedy zacznie się gotować,
zmniejszamy ogień, dodajemy lubczyk i 1 czubatą łyżkę soli. Gotujemy na wolnym
ogniu. (Im dłużej, tym lepiej, ja ok. 4 godzin).
3.
Wywary łączymy przelewając je przez drobne sito. Doprawiamy do smaku, octem,
solą, pieprzem.



Paszteciki 

Skladniki: 

Na ciasto krucho-drożdżowe:
225 g przesianej mąki
125 g masła
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżka cukru
15 g drożdży 

Na farsz:
½ kg kapusty kiszonej
350 g słodkiej kapusty
250 g pieczarek
40 g suszonych grzybów
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
12 g posiekanej drobno cebuli
sól, pieprz, majeranek, szczypta cynamonu i kuminu 

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy
farsz.
Suszone grzyby moczymy minimum 1 godzinę
w wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Pieczarki siekamy drobno, smażymy.
Grzyby mielimy w maszynce. Kapusty drobno siekamy. Kapustę kiszoną gotujemy w
odrobinie wody do miękkości, około ½ godziny. Kapustę świeżą zalewamy wodą i
gotujemy przez moment, następnie odlewamy cała wodę, płuczemy, zalewamy
ponownie wodą i gotujemy do miękkości. Gotujemy kaszę gryczaną. Smażymy cebulę.
Łączymy w jednym garnku wszystkie składniki. Mieszamy delikatnie aby nie
rozciamkać farszu niepotrzebnie. Doprawiamy w razie potrzeby.
2. Przygotowujemy
ciasto.
Drożdże wkruszamy do podgrzanej lekko śmietany,
wsypujemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy z solą i
dobrze siekamy z żółtkami i ze schłodzonym masłem. Dodajemy rozpuszczone w
śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na
chwile w cieple miejsce, aby odpoczęło.
3. Nabieramy porcje ciasta wielkości dużego
orzecha włoskiego, rozwałkowujemy, nakładamy farsz i sklejamy, formujemy bułeczkę
i układamy na blasze wyłożonej papierem sklejeniem do dołu. Smarujemy
roztrzepanym jajkiem.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopniu
piekarnika. Pieczemy 15-20 minut. Po wyjeciu z piekarnika studzimy na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *