Nie wiem, co na to mistrzowie…

IMG_6440

– Daj pogłaskać…
– Nie możesz!
– Dlaczego?
– Bo nie masz praw rodzicielskich!

Siedzę obok i uśmiecham się na tę wymianę. Dwaj chłopcy
pochyleni nad malutkim jeżem.



Co zrobić ze stworzeniem, które waży nie więcej niż garść
kasztanów? I nie za bardzo można go włożyć do kieszeni?


Musiałam go przynieść do domu. Błąkał się przed wejściem,
sąsiad kierował ruchem ulicznym, żeby go nie przejechano. Ewidentnie zagubiony i
głodny. Zawartością miski postawionej przed nim zajmował się przez kolejne pół
godziny niemal. W końcu zasnął i spał nieprzytomnie. Plan był taki, żeby go
odstawić z innymi, które miskę dla bezdomnych kotów traktują swobodnie jak jadłodajnię
24/24, żeby się przyłączył… Całą niedzielę nie ruszył się ze swojego legowiska
w ogrodzie. Spał. Wiadomo, buszuje tylko nocą. Albo nie miał ochoty nas
opuścić. Za to wieczorem, podczas naszej nieobecności, schował się w kominku. (W
związku z powyższym zyskał przydomek Turbo). Jak myśmy go szukali! A i tak,
sam się ujawnił… Ewidentnie poszukiwał ciepła domowego ogniska… Zważyliśmy
go, żeby sprawdzić, czy osiągnął wagę potrzebną, by przetrwać hibernację w
ogrodzie i tymczasowo umościliśmy mu mieszkanko w koszyku dla psa. Wazy ledwie
250 g, nie ma szans… Schronisko znalezione, czas się rozstać. A lokator to wymagający,
oj bardzo! Więc tak będzie najlepiej.



Nie wiem, co na to mistrzowie, ale to śniadanie to naprawdę coś. Polecam gorąco!

IMG_6443

Jajka w kokilkach z
ziołami
Składniki: na 3 porcje
6 jajek
6 łyżek świeżych ziół
(pietruszka, kolendra, tymianek)
duży ząbek czosnku
miękkie masło do
posmarowania foremek
sól morska, pieprz
świeżo zmielony
ser do wyboru –
parmezan, pecorino, comte, cheddar, feta, kozi, brie lub pleśniowy – zależnie
od dostępności i upodobań – u nas manouri
do podania – majonez,
sos czosnkowy, aioli, pieczywo
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy
piekarnik do 180 stopni.
2. Czyste i suche
kokilki smarujemy ząbkiem czosnku, następnie dokładnie smarujemy je masłem.
3. Wnętrze kokilek
wysypujemy dokładnie i aż po brzegi mieszanką pokrojonych drobno ziół.
4. Wbijamy do każdej
po jednym jajku. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie dodajemy kawałki lub wiórki wybranego sera. Na wierzch
wbijamy drugie jajko, możemy posypać wierch jeszcze odrobina sera, np.
parmezanem lub grana padano. Doprawiamy.
5. Kokilki umieszczamy
w naczyniu do zapiekania. Wlewamy do niego wodę do 3/4 wysokości kokilek.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy okolo 25-30 min.

6. Kiedy białko jest dobrze ścięte a żółtko wciąż pozostaje miękkie przekładamy zawartość kokilek na
talerzyki. W tym cenu ostrym nożem, delikatnie oddzielamy upieczone jajka od
ścianek kokilki i przewracamy jej zawartość do góry dnem. Podajemy z grzankami.

IMG_6446

IMG_6448

IMG_6454

IMG_6462

Smacznego!

4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *