Grillowane boczniaki. Po prostu i na szybko.

IMG_6306

Niedziela. Sąsiad jak co tydzień o tej porze myje samochód.
Podstawia sobie stołeczek i poleruje dach.
– Chyba nie będzie
padać ?- zagaduję z uśmiechem.
– Przez najbliższe
14 dni! – krzyczy do mnie z radością.
Znamy się nie od
dziś. Są dla nas jak rodzina, powierzamy ich opiece nasz dom i zwierzęta, gdy
wyjeżdżamy. Pomagają nam we wszystkim, radzą i zawsze wiedzą, jaka będzie jutro
pogoda.  Sąsiad jest w tej kwestii
najlepiej  poinformowaną osobą, jaką
znam.

Nie przestaję się
zastanawiać, czy oni w Polsce byliby tak samo życzliwie przyjęci, jak my tutaj.
Lubię/chcę wierzyć, że tak… i cieszę się na myśl o 2 tygodniach bez deszczu.
Słonecznych i ciepłych.

Tymczasem jeże
szykują się do zimy. Są takie wieczory, kiedy do miski dla kotów, wystawionej
na zewnątrz, na tarasie, ustawia się kolejka. Ostatnio złapaliśmy na gorącym
uczynku 3 tej samej wielkości, zupełnie małe, osobniki. Dziś z kolei, prawdopodobnie
jeden z nich, bo tych samych co tamte rozmiarów, wlazł do kociej miski i wcinał
w najlepsze. Robią przy tym dużo hałasu i bałaganu. Koty obchodzą je z
respektem dookoła. Śmiesznie wyglądają, tak czekając jeden z drugim na swoją
kolej.

Jeszcze ciągle udaje mi się w tygodniu, po powrocie z
pracy, zrobić zdjęcia przy świetle dnia. Wrzucam boczniaki na grillową patelnię
i przygotowuję dressing. Całość zajmie mi około kwadransa, nie więcej. Następnego
dnia rano dogotowuję jeszcze makaron i zabieram je ze sobą na lunch do pracy.
Szybko i sprawnie. A kiedy chcę przygotować jesienną przystawkę – podaję je z bagietką.
Równie pysznie. Polecam spróbować ich w tej wersji, z wyraźnie słodkim, od
miodu, dressingiem, posypane obficie pietruszką lub kolendrą.
 

IMG_6291

Grillowane boczniaki

Składniki: (dla 2 osób)

250 g boczniaków

1/2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
garść posiekanej pietruszki
sól, pieprz

 Na dressing:

3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka gorącej wody
1/2 posiekanego ząbka czosnku

 

Przygotowanie:

1.      
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Boczniaki kroimy
w paski, jeśli są duże. Przekładamy na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny.
Mieszam regularnie. Posypujemy posiekanym czosnkiem.   Przekładamy
na talerz, doprawiamy solą i pierzem. Polewamy dressingiem.
2.     
Z słoiczku umieszczamy wszystkie składniki, oprócz wody. Kiedy
się połączyły ddajemy gorącą wodę i wstrząsamy dokładnie. Polewamy boczniaki. Podajemy.
 
IMG_6312

Smacznego!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *