Przystawka, sałatka… na ostatki w sam raz.

IMG_1946
Pisanie postów a już
szczególnie tych z wyprzedzeniem ma w sobie coś z pisania listów w butelce…
Coś tam sobie wymyślasz, może nawet masz coś więcej do przekazania, piszesz i
wysyłasz w świat. Nie bardzo wiesz, do kogo dotrą Twoje słowa, ani co z nimi zrobi,
gdzie będzie on a gdzie ty. Czy kontekst nie pozbawi treści tego, co napisane? I  czy jesteś w stanie to przewidzieć?

Jedno jest pewne.
Przed nami ostatni weekend tegorocznego karnawału. Pisałam Wam całkiem niedawno,
że o tej porze roku dobre samopoczucie ratują nam między innymi cytrusy. Ta
sałatka skradła moje serce. Ma w sobie tak wiele smaku i soczystości. Można ją
również zmodyfikować do postaci przystawki z krewetkami. Spróbujcie koniecznie
jednej z wersji. Polecam gorąco.
 
IMG_1923
 
 
Sałatka z białym grejfrutem, awokado, kolendrą i granatem

Składniki:

biały grejfrut

½ granatu

1 awokado
świeża kolendra (lub pietruszka)
czerwona ostra papryczka bez pestek
sok z limonki do smaku
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Grejfruta dokładnie obieramy, pozbawiając wszelkiech białych błonek. Kroimy na mniejsze kawałki.
2. Z granatu wyjmujemy ziarenka. Dodajemy do grejfruta, łączymy.
3. Obieramy i kroimy w dużą kostkę awokado. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Odkładamy na bok.
4. Drobno siekamy papryczkę i kolendrę, dodajemy je do grejfruta.
5. Na koniec do dokładnie połączonych składników dodajemy awokado. Mieszamy delikatnie. Doprawiamy. Schładzamy w lodówce przed podaniem.

Jeżeli chcielibyśmy przygotować podobną przystawkęwystarczy, że dodamy do naszej sałatki krewetki i podamy je w małych pojedynczych naczyniach.
 
 

IMG_1932

Smacznego!

4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *