Salon du Chocolat Bruxelles 2015.

Miał to być wpis
obszerny i długi jak szalik, którym trzeba owinąć się co rano ( u mnie – co
najmniej trzykrotnie wokół szyi). Ale przed wyjazdem i w nawale wszelakich
innych zajęć stanęłam przed wyborem – opublikować skrót, migawki czy nie publikować
wcale…
Jak widzicie zdecydowałam
się na to pierwsze. 
 
Wyjeżdżamy w stronę słońca
i gór. Na czas nieobecności przygotowałam dla Was kilka postów, w tym jeden filmowy. Zaglądajcie.

 
Praliny i makaroniki od Amacarons. W ulubionym smaku
couberdon. Mój faworyt – różano-waniliowe z limitowanej lutowej edycji.
Mi-Cachocs czyli połówki makaroników otulone chrupiącą
czekoladą i wypełnione ganachem. 
Praliny i czekolada od l’Esperantine uwiodły nas naprawdę
wyjątkowym smakiem. Produkty l’Esperantine powstają z polaczenia czekolady (min. 70
% zawartości kakao) i bio oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Mają
piękną formę i cudowny aromat. Bez konserwantów czy tłuszczy zwierzęcych.
Jean Philippe Darcis we własnej osobie. Niekwestionowany Mistrz, Belgijski
Ambasador Czekolady prowadził jeden z pokazów.
  
Cukierkowy (dosłownie i w przenośni) Boissier.
Kolekcja sucrés-salés od Macarondises (kozi ser-miód, łosoś-koperek
czy foie gras-czekolada). 
Baru to najlepsze marshmallows jakie kiedykolwiek jadłam.
Fanem nigdy nie byłam, ale nim zostałam już po pierwszym kęsie. Baru to mała
belgijska firma produkująca przepyszne słodycze w 100% naturalne, bez
sztucznych aromatów. I to się czuje! 
 

Sól aromatyzowana wanilią? Ziarna kakao palone lub nie,
wanilia z Madagaskaru?  Wszystko dostępne
w jednym miejscu.
I wreszcie – migawki z czekoladowego pokazu mody. Ideą była
współpraca projektanta i cukiernika, którzy wspólnie mieli stworzyć czekoladowa
kreacje. Wśród projektantów wymienić należy  Lauranne Jaegher (we współpracy z
Jean-Philippe Darcis), Patou Saint Germain (Laurent Gerbaud), Manon Durande (współpraca
z Giot) czy Deborah Velasquez.

Do następnego przeczytania, Kochani!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *