Korzenne ciasto żurawinowe z migdałami.

IMG_0649

Wirusy potrafią być naprawdę zdradliwe.
Wczesnym rankiem pieczesz ciasto. Potem zabierasz się za gołąbki (zawsze to
szybciej niż lepienie pierogów). Przygotowujesz śniadanie, odrabiasz lekcje a
jeszcze przed południem nie masz sił wejść po schodach na piętro. Śnięta ryba
przy tobie to okaz zdrowia. Dzień później lekarz potwierdza diagnozę a Ty nawet
nie możesz patrzeć na to ciasto, zjeść wspólnie obiadu. I tylko synek się
cieszy, że mama w domu.  
Leżę więc w łóżku i czytam, bo na tyle
wystarcza mi sił. Kończę biografię Poświatowskiej. Chylę czoła przed
gigantyczną pracą wykonaną przez autorkę Kalinę Błażejowską.  
I zastanawiam się, czy ktoś jeszcze czyta
poezję?

IMG_0646

Korzenne ciasto żurawinowe z migdałami 
Składniki:
2 szklanki (210 g) mąki pszennej
3/4 szklanki (80 g) mielonych migdałów
2 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka (225 g) miękkiego masła
1 szklanka (200 g) cukru (zmniejszyłam do 150 g)
1 szklanka (180 g) jasnego brązowego cukru (zmniejszyłam
do 110 g)
3 duże jajka
1 1/2 naturalnego ekstraktu z wanilii
1 szklanka (220 g) jogurtu greckiego
1 szklanka (120 g) grubo posiekanych uprażonych migdałów
1 szklanka (120 g) świeżych lub mrożonych żurawin
1/2 szklanki (70 g) suszonych, kandyzowanych żurawin                
Na lukier:
1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
* Przyprawa pięć smaków (five-spice) to mieszanka
przypraw zawierająca pieprz seczuański, cynamon, anyż, goździki i koper włoski.
Przyprawę można kupić w sklepach orientalnych i sklepach typu: Bomi, Alma,
Piotr i Paweł. Ciasto bez tej przyprawy jest równie pyszne.
Przygotowanie:
Okrągłą formę z otworem w środku wysmarować masłem i
wysypać lekko mąką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszać osiem
pierwszych składników (sypkie). W drugiej misce zmiksować masło, dodać obydwa
rodzaje cukru i miksować 3 minuty. Dodawać po 1 jajku cały czas miksując. Dodać
wanilię, jogurt. Zmiksować. Dodać suche składniki i  miksować do
połącznia. Dodać migdały i obydwa rodzaje żurawin. Przełożyć do formy i wstawić
do pieca na środkowy poziom. piec 1 godzinę i 10 minut. Wyjąć z pieca i
pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. Wyłożyć na talerz, wystudzić
całkowicie i polukrować
Lukier: wymieszać łyżką sok pomarańczowy z cukrem pudrem
do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W razie czego dodać więcej soku.
Ciasto można przygotować 2-3 dni wcześniej.
Przepis pochodzi z magazynu Bon Appetit a znalazłam go na
blogu Lo
.
IMG_0654

IMG_0660

IMG_0658

22 comments Add yours
    1. Tak sobie mysle, ze wiekszosc z nas tak teraz ma, ale tez warto czasami, wlasnie dlatego, pochylic sie na chwile nad jednym chocby wierszem…
      Ja tez wybieram na co dzien powiesciowe konkrety…

      Serdecznosci

      Anna

  1. Uwielbiam tu zaglądać, patrząc na Twoje pięknie skomponowane zdjęcia czuję zapach tych pyszności. W sobotę piekłam wieniec drożdżowy z marcepanem – zniknął w ekspresowym tempie 🙂 Teraz kolej na korzenne żurawinowe.
    Zdrowiej szybko choć jeżeli i u Was jest tak buro jak na Podkarpaciu, to może lepiej przeczekac ten czas w łóżku 🙂

    1. Droga Maniu,
      bardzo dziekuje Ci za ten komentarz. Najwieksza radosc sprawiaja mi takie wlasnie informacje zwrotne – zrobilam, wyszlo, smakowalo 🙂 To najwazniejsze.
      Dziekuje za zyczenia zdrowia. Juz jest lepiej, a ja za Podkarpaciem tesknie 🙂 nawet burym.
      U nas buro zwyczajowo. Ale przynajmniej w miare cieplo i co najwazniejsze – nie pada!

      Posylam Ci moc serdecznosci i polecam korzenne zurawinowe, jest przepyszne i z kazdym dniem zyskuje na smaku a ten aromat…!

      Anna

  2. Zdjecia tego ciasta byly tak piekne, ze nie moglam sie powstrzymac i musialam upiec. Cudownie smakuje, w sam raz na te pore i szarosc za oknem. Dziekuje i pozdrawim Cie, Anno serdecznie! 🙂
    Justyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *