Best-Ever Chocolate Quinoa Cake.

IMG_0276

Scroll down for the English version.

Zostało ich już
mniej niż 50… Nie, żebym chiała kogokolwiek straszyć. Sama także chciałabym
uniknąć związanego z tym stresu. Ale, od kiedy uświadomiła mi to ostatnio córka
pierwsza, zaczynam się zastanawiać jak? Jak w pośpiechu codzienności znaleźć
czas na przygotowania do Świąt? Gdzie upchnąć jeszcze wypiekanie i dekorowanie
setek pierniczków, ciasteczek i innych świątecznych cudeniek? Czy i jak udadzą
się wymyślone i przemyśliwane od kilku dni przepisy na ciasta? A Sylwester? Nie
martwię się o kupowanie świątecznych prezentów a raczej o to, jak się
zorganizować, żeby zdążyć i przeżyć ten czas świadomie i w spokoju, należytym
skupieniu acz radośnie? I co – jeśli się nie uda?
I kiedy tak czytam
to, co napisałam, myślę sobie, że przynajmniej ja już jestem zestresowana…
Zacznę więc od
wstawienia ciasta na tradycyjne pierniczki – przepis znajdziecie tutaj. Co do
reszty – pomyślę o tym jutro.
Przygotowane ostatnio przepisy czekają na publikację –
dziś pierwszy z nich – na przepyszne brownie z quinoa. Co zaskakujące –
posmakowało najbardziej wybrednemu członkowi naszej rodziny – synkowi drugiemu,
lat 9, wzrost średni, waga piórkowa. Mnie także ujęło. Wilgotne, bardzo
aromatyczne, pełne smaku. Polecam gorąco.

Best-Ever
Chocolate Quinoa Cake

 
Składniki:
123 g quinoa
295 g wody (325 ml) wody
75 ml mleka
4 duże jajka
5 ml ekstraktu waniliowego
130 g masła
130 g cukru
80 g kakao w proszku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżezki sody
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1.  Opłukujemy na sitku quinoa. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. 
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
3.Roztapiamy masło, przestudzamy.
4. Łączymy mleko, jajka i wanilię – miksujemy. Dodajemy ugotowaną komosę (500 ml) i masło – miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
5. Łączymy cukier, kakao, proszek, sodę i sól. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek, miksujemy do połączenia składników. 
6. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20 lub 22 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kakao. 
7. Pieczemy 40-45 minut lub do suchego patyczka. 
8. Przekładamy na kratkę, studzimy.
Uwagi:
1. Przepis pochodzi z książki Quinoa 365: The Everyday Superfood. 
Link do niego znalazłam go na blogu Sarah tutaj . Zmniejszając ilość cukru postępowałam zgodnie z przepisem książkowym. Sarah dokonała swoich zmian i zaproponowała ciekawą polewę.
Best-Ever
Chocolate Quinoa Cake
Ingredients 
2⁄3 cup (150 mL) white or golden quinoa
1 1⁄3 cups (325 mL) water
1⁄3 cup (75 mL) milk
4 large eggs
1 tsp (5 mL) pure vanilla extract
3⁄4 cup (175 mL) butter, melted and cooled
11⁄2 cups (375 mL) white or cane sugar
1 cup (250 mL) unsweetened cocoa powder
1 1⁄2 tsp (7 mL) baking powder
1⁄2 tsp (2 mL) baking soda
1⁄2 tsp (2 mL) salt
Instructions
Bring the quinoa and water to a boil in a medium
saucepan. Cover, reduce to a simmer and cook for 10 minutes. Turn off the heat
and leave the covered saucepan on the burner for another 10 minutes. Fluff with
a fork and allow the quinoa to cool. Preheat the oven to 350°f (180°c). Lightly
grease two 8-inch (20 cm) round or square cake pans. Line the bottoms of the
pans with parchment paper.
Combine the milk, eggs and vanilla in a blender or
food processor. Add 2 cups (500 mL) of cooked quinoa and the butter and continue
to blend until smooth. Whisk together the sugar, cocoa, baking powder, baking
soda and salt in a medium bowl. Add the contents of the blender and mix well.
Divide the batter evenly between the 2 pans and bake on the center oven rack
for 40 to 45 minutes or until a knife inserted in the center comes out clean.
Remove the cake from the oven and cool completely in the pan before serving.
Frost if desired.
Store in a sealed container in the refrigerator for up
to 1 week or freeze for up to 1 month.

 IMG_0246

11 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *