Krem marchewkowy.

Nadchodzi czas pomachać jesieni na pożegnanie. Napalić w
kominku i zabrać się za pisanie listów do Mikołaja i kartek świątecznych. Już dziś
przypuszczam, że na zrealizowanie wszystkich planów czasu będzie brakowało. W
grudniu naszą domową kuchnię ratują zupy. Dzieci podgrzewają je sobie po
powrocie do szkoły i mogą biec dalej na treningi. Ja zabieram swoją porcję na
lunch.

Taki marchewkowy kubek da się przygotować w 25 minut.
Poziom gęstości regulujemy według uznania. Smacznego! Kolejne wpisy juz w zupełnie innym klimacie. Zapraszam wkrótce!
Krem marchewkowy

Składniki:
1 cebula (ok. 75 g)
500 g marchwi
150 g korzenia pietruszki lub pasternaku
200-250 ml wody lub bulionu
½ łyżeczki wyłuskanego i roztartego w moździerzu kardamonu
1 łyżka masła klarowanego lun oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kardamon,
rozprowadzamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę ,
marchewkę i pasternak, mieszamy, pozostawiamy tak na chwilę.
3. Zalewamy wodą. Dusimy 20 minut.
4. Zawartość garnka miksujemy na gładką masę z kolendra. Dodajemy
mleko kokosowe, miksujemy do połączenia. Doprawiamy. Podajemy.
Smacznego!
One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *