Dżem śliwkowy z mango.

IMG_8632

Fajnie jest czasami wejść na drzewo, by strząsnąć z niego owoce. Zebrać je z koca, który pod nim leży, usiąść i pomyśleć, co by tu z nich wyczarować. 

Obrałam śliwki ze skórek zachwycając się ich słonecznym wnętrzem i połączyłam z równie słonecznym mango. Do tego sok z cytryny. Pychota. 

Dżem śliwkowy z
mango
Składniki:
750 g obranych ze skórki i pozbawionych pestek śliwek (najlepiej renklod lub mirabelek)
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 mango
Przygotowanie:
1. Śliwki myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki.
2. Umieszczamy w garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem,
mieszamy, gotujemy na średnim i potem na małym ogniu.
3. Po godzinie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango.
4. Gotujemy.
5. Przed przełożeniem do słoików miksujemy do uzyskania
jednolitej konsystencji. Pasteryzujemy. 

IMG_8643
 
Smacznego!
5 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *