Burgery z indyka z cukinią Yotama Ottolenghi.

IMG_7093

„Jerusalem” Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi to moja ulubiona książka kucharska. Mogłabym wypróbować wszystkie przepisy, które zawiera. I pewnie bym się nie zawiodła.

Polecam Wam dziś 2 z niej przepisy. Na burgery i sos z kwaśnej śmietany. Komosa z ryżem to nasz ulubiony dodatek obiadowy. Przekonały się do niego nawet dzieci, że o cud-mężu nie wspomnę. A taką sałatkę z pomidorów w sezonie warto jeść jak najczęściej. Polecam gorąco.

IMG_7114

Burgery z indyka (Burgers de dinde et de courgette à l’oignon nouveau au cumin)
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 duża cukinia (około 200 g) starta na jarzynowej tarce
40 posiekannego szczypiorku razem z cebulkami
1 jajko
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
olej do smażenia
Przygotowanie:
1.      
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
2.     
W misce łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy.
3.     
Formujemy burgery o wadze ok. 45 g każdy (uzyskamy ich
około 18)
4.     
Burgery przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem,
obsmażamy około 4 minut, aż się zezłocą.
5.     
Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 5-7 minut.
Sos z kwaśnej
śmietany z sumakiem
Składniki:
100 ml kwaśnej śmietany
150 g gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
1 ½ łyżki oliwy
1 łyżaka sumaku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1.      
Łączymy wszystkie składniki w salaterce.
2.     
Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki, aby
całośc się przegryzła.

Sałatka z pomidorów
Składniki:
3 duże pomidory
1 duża szalotka ok. (50 g)
2-3 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej mięty
sól, pieprz
duża garść mieszanych oliwek bez pestek
3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
Opcjonalnie:
uprażone pinie lub słonecznik
płatki parmezanu
Przygotowanie:
1. Pomidory zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na chwile.
Odcedzamy na sitku. Nacinamy nożem, obieramy ze skorki. Kroimy w dużą kostkę. 
2. Przekładamy do
salaterki, w której łączymy je z szalotką, ziołami i pokrojonymi na mniejsze
części oliwkami. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku. Posypujemy piniami i/lub
parmezanem.

Quinoa z ryżem i papryką
Składniki:
75 g trio
quinoa
45 g ryżu
basmati
1 łyżka gomasio (możemy zastąpić uprażonymi ziarnami
sezamu)
2-3 łyżki posiekanej drobno kolendry (zastępujemy
pietruszka lub większą porcją mięty)
1 czubata łyżka posiekanej mięty
1 czerwona papryka (jeżeli nie mam pod ręką lub to nie
sezon na paprykę zastępuję ją suszonymi płatkami papryki lub 1 łyżką pul biber)
posiekana drobno szalotka (ok. 50g)
50 g jasnych rodzynek lub suszonych moreli
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziarna quinoa przesypujmy na sito, przelewamy wodą.
Przekładamy do garnka, zalewamy 200 g wody, zagotowujemy. Kiedy woda bulgocze
zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dosypujemy opłukany
wcześniej ryż. Mieszamy. Gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz,
przykrywamy garnek i pozostawiamy na 10 minut.
2. W tym czasie posiekaną szalotkę podduszamy na odrobinie
oleju kokosowego (można zastąpić słonecznikowym lub rzepakowym). Należy uważać,
żeby jej nie spalić, przypalona cebula robi się gorzka.
3. Zalewamy wrzątkiem rodzynki.
3. Jeśli używamy świeżej papryki, dodajemy ją drobno
posiekaną do cebuli i dusimy do miękkości.
4. Siekamy miętę i kolendrę.
5. Lekko przestudzony ryż z quinoa łączymy z pozostałymi
składnikami i odsączonymi rodzynkami. Mieszamy. Doprawiamy.

Smacznego!

6 comments Add yours
  1. Quinoa z ryżem wygląda tak smakowicie, że pójdzie na pierwszy ogień. Reszta tez cudna, a sałatka z pomidorów u mnie codziennie, z oliwkami też:)
    A ja jeszcze Yotama nie znam… 🙁

    Do jutra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *