Strawberry Lemonade Bars.

IMG_7225

Nie wiem, czy
rzeczywiście tak jest z marzeniami. I jaki to ma związek z poczuciem humoru
Pana Boga. Są takie, o których mówię głośno. Powtarzam się, bo one starzeją się
razem ze mną. I – przeciwieństwie do mnie  – pozostają niezmienne. Miałam od zawsze jedno
takie szczególne. Zawsze pod ręką, gotowe do realizacji.
Lizbona.
Startujemy rano,
bladym z niewyspania świtem.
Tak wiele sobie
obiecuję. Przygotowywałam się od tylu dni, tak wiele przeczytałam… I wiem, że
się nie zawiodę. Chciałabym rozpłynąć się w jej oszałamiającym świetle. Ale wrócę.
Niedługo. Posty
przygotowane do publikacji. Jeszce dziś i w poniedziałek przerywnik truskawkowy,
czas żegnać sezon. A potem znowu obiecany bób i migawki z podróży.
Słońca, jeśli nie
macie go dosyć, Kochani. I radości. I wakacyjnego wytchnienia.
Do następnego
przeczytania.
IMG_7219

Strawberry Lemonade Bars

Składniki:

Na kruchy spod:

45 g cukru
100 g miękkiego masła
225 g mąki
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Na owocową masę:

140 g soku z cytryny
3 łyżki skorki otartej z cytryny
175 g zmiksowanych truskawek
250 g cukru
4 duże jajka
45 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Przygotowujemy foremkę wykładając ja papierem do
pieczenia.
3. Ubijamy masło z cukrem. Dodajemy mąke, proszek i sol.
Miksujemy do uzyskania konsystencji kruszonki. Wysypujemy nią dno foremki,
ugniatamy do uzyskania jednej warstwy.
4. Pieczemy 15 minut.
5. W tym czasie miksujemy sok z cytryny, skórkę
cytrynową, zmiksowane truskawki, cukier i jajka. Dodajemy mąkę, proszek i sol.
Lączymy.
6. Mase wylewamy na podpieczony spod. Pieczemy ok. 20-25
minut.
7. Studzimy calkowicie. Kroimy, dekorujemy cukrem pudrem
i/lub owocami.

Przepis pochodzi z tego blogu.

Strawberry Lemonade Bars

Ingredients:

Crust:

1/4 cup white sugar
1/2 cup butter, softened
1 & 1/2 cups all-purpose flour
1/4 tsp. salt

Filling:

1 cup fresh lemon juice
3 tsp. lemon zest
3/4 cup strawberries, pureed
1 & 1/4 cups sugar
4 large eggs
1/4 cup all-purpose flour
1/2 tsp. baking powder
1/4 tsp. salt

Directions:

Preheat oven to 350ºF and lightly grease a
9×13 inch baking dish.
In a large bowl, cream together the sugar and
butter until light and fluffy.
Gradually beat in flour and salt until
mixture is crumbly.
Press evenly into prepared pan and bake for
about 17 minutes or until edges are lightly browned.
Meanwhile, combine lemon juice, lemon zest, strawberry
puree, sugar, and eggs in a food process and pulse until smooth.
Add flour, baking powder, and salt and
combine well.
Once the crust is done, pour the filling over
it and return to the oven and bake for 24-27 minutes or until filling is set.
Let cool completely and the sprinkle with
powdered sugar.

IMG_7204

IMG_7224
Smacznego!
6 comments Add yours
  1. Ty wiesz, że o tej Lizbonie to i ja marzę, ale nie mam z kim. Dawno już marzę, ale wielu, którym proponowałam mówi do miasta chcesz jechać…??? Co to za wyjazd, poza tym ono brudne i rybami śmierdzi, bo pzecież port… Ale ja i tak marzę, a jak marzę to mże się spełni jak Tobie :). Czerp chłoń atmosferę imwprowadź w życie wszystko, co pzeczytałaś.
    Gdyby moja siostra była…
    A ciasteczko to pewnie sam smak, bioręmostatnie zdjęcie i lecę spać, bo jutro rano jadę TAM 🙂

  2. Rany, ominęła mnie ta wiadomość! I to na dodatek taka fantastyczna!
    Kochana, baw się dobrze i ciesz oczy każdym skrawkiem. Lizbona jest wspaniała, cała piękna, mimo, że nawet droga w dół jest pod górę:))
    Już to widzę, Bairro Alto, cienka uliczka i Ty, w kapeluszu i sukience w grochy!
    Wrócisz zakochana po uszy.
    Ściskam baaardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *