Cherry Almond Dutch Baby.

IMG_6962

Rozgardiasz. Niby
normalna sprawa. Są w końcu rzeczy ważne i ważniejsze. Sprzątania nie
zaliczyłabym do tych ostatnich. Jesteśmy gdzieś w połowie drogi między
pakowaniem się, wstawianiem ostatniego prania, gromadzeniem starych
podręczników i segregatorów z pracami przynoszonymi do domu w ilościach
hurtowych, oglądaniem meczy i cudownym nieodrabianiem lekcji  (tak tak, u nas koniec roku dopiero w
najbliższy piątek). 
Sporo w tym zamętu, który przyjdzie nam ogarnąć, kiedy
wywieziemy podopiecznych do dziadków. Ale tyle też planów, kiedy już zamęt da
się ugłaskać jak potulne małe kocię.
W Belgii prawdziwa
euforia. Eksplozja patriotyzmu i jedności dwóch, zdawałoby się mocno
podzielonych na co dzień narodów. 
Dzieciaki w totalnym niedospaniu, nawet jeśli
zasypiają nim sędziowie po raz drugi wybiegną na boisko. Pierwsze słowa, gdy
otwierają rano oczy, są łatwe do przewidzenia. A ja muszę być przygotowana na
udzielenie odpowiedzi na to kluczowe pytanie. Że o konieczności przymknięcia Ten
jeden, jedyny raz! oka na jedzenie przed telewizorem nie wspomnę…
W rewanżu możliwość
pospania dłużej w sobotę, nieważne, czy sie z niej korzysta czy nie – w moim
przypadku najczęściej nie, i leniwy poranek. Kiedy nie ma meczy, ni turniejów,
bo sezon się skończył, wierszy na pamięć, dyktand do przygotowania i lektur do
przeczytania. Poranek, kiedy można przygotować komuś śniadanie do łóżka. Jak
choćny takie dutch baby, ni to omlet, ni pankejk ni naleśnik i jednocześnie
wszystko to jednocześnie. Polecam gorąco!
I oby spełniły się
prognozy na ten upał, co ma przyjść… niech będzie lato…!
IMG_6954
Cherry Almond Dutch Baby

Składniki:

3 duże jajka (najlepiej zerówki)
2 łyżki cukru
100 g mąki
175 g mleka
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki miękkiego masła
wypestkowanych czereśni
uprażone płatki migdałowe
ćwiartki cytryny do podania

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
2. Miksujemy ze sobą jajka, cukier, proszek, mąkę, mleko, ekstrakt
i sól.
3. Na malej patelni (u mnie o średnicy 22 cm) rozpuszczamy
masło.
4. Dodajemy czereśnie i podgrzewamy je około 2 minut.
5. Wylewamy na nie ciasto.
6. Pieczemy około 15-20 minut lub aż do momentu, kiedy
nasz pankejk się ładnie napuszy i zarumieni.
7. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i cukrem
pudrem. Podajemy.

Cherry Almond Dutch Baby

 Serves 2 generously
or 4 petitely

3 large egg

2 tablespoons granulated sugar

3/4 cup all-purpose flour

3/4 cup milk

1/2 teaspoon almond extract (more or less to taste)

Pinch of salt

4 tablespoons butter

2 cups pitted sweet cherries

1/2 cup sliced almonds, well-toasted

Powdered sugar

Lemon wedges

Heat oven to 425°F. Whisk egg, sugar, flour, milk,
extract and salt together until the batter is

blended but lumpy; you can also do this in a blender. In
a 12-inch ovenproof frying pan, melt

butter. Add cherries and cook until warmed, about 2
minutes. Pour in batter and transfer to

heated oven. Bake for 15 to 20 minutes, until golden
brown and rumpled-looking. (I err on

the side of more cooking time with these pancakes,
because I find the longer, within a range,

they cook, the more rumpled and golden they get.)

Remove pancake from oven and quickly scatter with toasted
almonds, dust with powdered

sugar and squeeze lemon juice over. Serve in wedges,
piping hot.

IMG_6966

IMG_7052
Przepis pochodzi z blogu smittenkitchen.

Smacznego!

8 comments Add yours
  1. czyli jesteście bliżej niż dalej 🙂
    Taki naleśnik- nienaleśnik byłby i dla mnie wspaniałą propozycją na sobotnie śniadanie 🙂
    Buziaki oczekujące 🙂
    p.s. J. się dała namówić na pozowanie 🙂 Fanie:)

    1. Ona chetnie pozuje i nawet jest zla, ze nie pokazuje potem tych zdjec 🙂
      Blizej juz za chwile ale tylko na chwile… Prawdziwe wakacje dopiero w sierpniu…

      Buziakow slonecznych moc, Kochana 🙂

      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *