Jabłka w cieście francuskim.


Wielbicieli wypieków z jabłkami w roli głównej jest w
naszej rodzinie wielu. Wszelkiego rodzaju placki, placuszki, ukochane racuchy z
jabłkami, jabłkowe kisiele i ciastka z jabłkami w cieście twarogowym, że o
szarlotkach i jabłecznikach nie wspomnę – to nasze ulubione domowe wypieki.

Zastanawiałam się ostatnio, jak wiele ich już przygotowałam.
Pamiętam te pieczone w oknie na Zielonym Wzgórzu czy pierwsze domowe kisiele
przygotowywane w moim rodzinnym domu. Także racuchy z jabłkami, które to były
bohaterami pierwszych wpisów na Addio.  Tak
wiele czasu minęło. Tyle wspomnień przybyło. Dzieciaki już prawie nas przerosły
(na szczęście – nie wszystkie) a hasło – kto ma ochotę na jabłko, nie pozostaje
bez odpowiedzi. Chętnych jest zawsze wielu. Jest jakaś magia w obieraniu ich i
dzieleniu na mniejsze kawałki, po które natychmiast sięgają niecierpliwe łapki.
To właśnie teraz taki czas, kiedy siadamy przy stole i obieramy sobie jabłka.
Uwielbiam go.

Ten pomysł powstał w pociągu, w drodze powrotnej z pracy.
Nie wiem jak i skąd, po prostu wyobraziłam sobie czynność przewlekania pasków
ciasta przez jabłkowe obwarzanki. Były jedną z pierwszych rzeczy, które
zrobiłam zaraz po powrocie do domu. Wersje testowe zniknęły natychmiast. Potem
były kolejne podejścia, których nie udawało mi się sfotografować, aż wreszcie
się udało. Są przepyszne. Polecam gorąco!

Jabłka w cieście francuskim (Apple rings in french pastry)
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
3-4 jabłka (świetnie nadają się do tego Jonagold, ale
każde nierozpadające się, winne lub kwaskowe będą dobre)
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
cukier cynamonowy (1 łyżeczka cynamonu na 3 łyżki cukru
kryształ)
Przygotowanie:
1.      
Jabłka myjemy, obieramy. Kroimy w plastry o grubości ok.
1 cm. Z każdego plastra wykrawamy gniazdo nasienne.
2.     
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
3.     
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
4.     
Z ciasta francuskiego wykrajamy paski o szerokości ok. 5
mm.
5.     
Paskami ciasta owijamy plasterek jabłka przewlekając je
przez otwór po gnieździe nasiennym. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym.
6.     
Pieczemy ok. 10 minut z nawiewem, następnie przewracamy
je na drugą stronę i pieczemy do zezłocenia.
7.     
Po upieczeniu studzimy na kratce. Możemy jeszcze raz
posypać je cukrem cynamonowym i podawać z lodami waniliowymi.

Ciastka świetnie smakują na drugi dzień ponownie
opieczone w piekarniku przed podaniem. 

Smacznego!

10 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *