Lasagne z białą kiełbasą i sosem chrzanowym.

Być może o to właśnie chodzi? O godność taką, że wzbudza
zachwyt i zapiera dech, budzi szacunek i napawa otuchą? Kiedy patrzę na smukle
i coraz bardziej nagie ramiona drzew, płaczące coraz ciszej, myślę sobie, jak
bardzo natura może inspirować. Można się starzeć brzydko, dać zjeść od środka
przeróżnym zgryzotom, małościom, żalom i rozgoryczeniu. Można, tylko po co?

Podobieństwo życia człowieka do cyklu pór roku kiedyś wydawalo mi się
truizmem. Ale z wiekiem, przychodzi już tylko pochylić głowę nad potęgą tego
mechanizmu, uznać się za małego robaczka w tym kosmosie nie do ogarnięcia. Mam wrażenie,
że to właśnie z wiekiem coraz bardziej przychylnie patrzymy na jesień. Inaczej też postrzegamy
wiosnę. Czy Wy też tak macie?

Dziś proponuję Wam lasagne w prawdziwie polskim wydaniu. Podałam
ja podczas jednego z obiadów w czasie wizyty naszych rodziców. Mój tata jest
wielkim smakoszem białej kiełbasy. Szukałam więc jakiegoś przepisu z nią w roli
głównej. I znalazłam. Polecam gorąco!

Lazania z białą kiełbasą, musem z kwaśnych jabłek
i śmietanowym sosem chrzanowym



Składniki:na 3-4 porcje

niepełne opakowanie makaronu lasagne

2 łyżki oliwy

ser pleśniowy

lubczyk



Na farsz:

2 łyżki masła

4 surowe białe kiełbasy

kwaśne jabłko

por

2 szczypty soli

cytryna



Na sos:

3 łyżki masła

0,5 szkl. startego chrzanu

cytryna

1 szkl. startej pietruszki

1 szkl. startego pasternaku

1/2 szkl. startej marchewki

1/2 szkl. białego wytrawnego wina

2 szczypty soli

1 szkl. słodkiej śmietany

garść posiekanego lubczyku (zastąpiłam koperkiem)



Przygotowanie:

1. Przygotowujemy
farsz.
Siekamy pora. Kiełbasę pozbawiamy błonek. Kroimy jabłko w kostkę. Na
maśle dusimy pora i jabłko. Dodajemy kiełbasę, rozdrabniamy widelcem. Oprószamy
całość solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną.

2. Przygotowujemy
sos.
Na patelni rozgrzewamy maslo, dodajemy starty chrzan, skrapiamy go cytryną,
mieszamy. Odparowujemy. Dodajemy startą pietruszkę, pasternak i marchewkę. Jeszcze
dodajemy masło. Oprószamy solą i pieprzem. Dusimy. Podlewamy winem. Odparowujemy.
Dodajemy śmietanę. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

3. Nagrzewamy piekarnik.

4. Platy lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie, nie więcej
niż przez 3 minuty.

5. Dno foremki do lasagne smarujemy oliwą.

6. Platy lasagne układamy na dnie foremki jedną warstwą,
na to wykładamy 1/3 farszu, na nim zaś 1/3 sosu. Przekładamy drugą warstwą płatów
lasagne, farszu i sosu. Powtarzamy czynność. Wierzch posypujemy rozdrobnionym
serem pleśniowym* i lubczykiem.

7. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach.

*zastąpiłam odrobiną mozzarelli
Przepis pochodzi z programu „Jakubiak
rodzinnie 2”
możecie obejrzeć go tutaj.


Smacznego!
6 comments Add yours
    1. To samo powiedziala moja mama. W efekcie te nowe smaki bardzo jej zasmakowaly i juz musialam obiecec, ze przygotje ja znowu, kiedy do Polski pojedziemy. Wersja dla 15 osob to bedzie wyzwanie…

      Buziaki, Kochana!

      Anna

  1. Mój C. uwielbia lasagne, takiej wersji jeszcze nie jadł. Przygotuję mu kiedyś 🙂
    Ja od zawsze mam sentyment do jesieni. Nie wiem dlaczego, ale ta pora roku jakoś szczególnie chwyta mnie za serce…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *