Bakłażan z pieczarkami , (chorizo), cieciorką i pomidorami.


I pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za bakłażanem… A dziś,
na samą myśl o chrupiących pieczonych bakłażanach, oberżynie zapiekanej z pomidorami czy o mussace moje ślinianki wyrabiają
300 procent normy.

Oba wspomniane przepisy pojawiły się już na blogu, zdobywając
spore uznanie. Zatem polecam! Podobnie jak i dzisiejszą propozycję – zacny, treściwy
gulasz z bakłażanem. Kto musi dodać mięso, dodaje, reszta za mną. 


Bakłażan z pieczarkami , (chorizo), cieciorką
i pomidorami

Składniki:
700 g dojrzałych pomidorów
1 duży bakłażan (ok. 350 g)
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
oliwa
1 słoik cieciorki (lub 200 g ugotowanej)
500 g pieczarek
opcjonalnie* – 150 g chorizo lub wędzonego boczku (zależnie
od dostępności)
sól, pieprz, cynamon, oregano lub zioła prowansalskie

Przygotowanie:
1. Na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy
pokrojony drobno czosnek. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasz
gulasz.
2. Na tej samej patelni umieszczamy pieczarki (najlepiej
w całości, jeśli są małe, jeśli nie – pokrojone na połówki lub ćwiartki),
skrapiamy je sokiem z cytryny, mieszamy i podduszamy, następnie przekładamy do
garnka z cebulą.
3. Na tę samą patelnię przekładamy pokrojonego w dużą kostkę
bakłażana, dusimy przez chwilę, umieszczamy w garnku.  
4. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Przekładamy do garnka.
5. Dokładnie mieszamy zawartość garnka i gotujemy do
momentu, aż pomidory się rozpadną, a powstały z nich sos zgęstnieje.
6. Dodajemy cieciorkę i ewentualnie chorizo pokrojone w
plasterki. Doprawiamy.
7. Podajemy oprószony parmezanem.

*przygotowuję sobie ten gulasz bez mięsa, ale tym, którzy
wolą potrawy mięsne polecam wersję z chorizo lub boczkiem, w obu przypadkach mięso
należy wcześniej wytopić na patelni i osuszyć na ręczniku papierowym.

Smacznego!

4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *