Ekspresowa granola z patelni. Rewelacja!

Nauczyłam się już przygotowywać owsiankę w 5 minut.
Nieskromnie przyznam, że naprawdę nabrałam w tym wprawy. W chwilach
największego porannego pośpiechu marzy mi się czasami granola, taka chrupiąca,
orzechowa w smaku.

 I tak zrodził się pomysł na granolę z patelni. W
pośpiechu się zrodził. Ale przetestowałam go już wielokrotnie. I zawsze udaje
mi się zmieścić w kwadransie, a w nagrodę mam pyszną chrupiącą granolę, ośmielę
się stwierdzić – że lepszą od tej z piekarnika. Spróbujcie koniecznie. Polecam
gorąco!


Ekspresowa granola z patelni
Skladniki:
100 g płatków
owsianych górskich
2 łyżki oleju
kokosowego
2 łyżki syropu z
agawy/syropu z daktyli/miodu/syropu ryżowego
Ponadto:
owoce
jogurt
orzechy i/lub
ziarna*

Przygotowanie:
1. Na patelni o
dużej powierzchni (min. 28 cm) wysypujemy płatki. Rozprowadzamy równomiernie.
Pozostawiamy tak na ok. 10 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią.
2. W garnuszku
rozpuszczamy olej kokosowy i syrop.
3. Płatki będą
gotowe, kiedy zauważymy, że ładnie brązowieją i zaczynają pachnieć orzechami.
4. Wówczas
wylewamy na patelnię olej z syropem. Mieszamy dokładnie, pozostawiamy na minutę
na patelni, wyłączamy gaz. Odstawiamy na bok na czas przygotowania owoców i
jogurtu. Podajemy przestudzone. Voilà. Granola w kwadrans gotowa!

*ziarna i orzechy możemy uprażyć razem z płatkami lub dodać je
później.

Smacznego!

2 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *