Filety z kurczaka w pesto, z polentą.

Pamiętacie bajki z naszego dzieciństwa?(Zaraz się wyda, ile kto ma lat…) Urodzeni w latach siedemdziesiątych z pewnością kojarzą Delfina Uma, Załogę G i Panią Łyżeczkę?Moją największą sympatię w tym zacnym gronie wzbudzał od zawsze delfin Um i jego wesoła kompania – Marina, Janek, miś koala Raul i kruk Sebastian. O każdej porze dnia i nocy mogłabym zanucić piosenkę z filmu i niechybnie łezka by się w oku zakręciła narażając na szwank staranny makijaż.

Można nie pamiętać imion poszczególnych bohaterów, ale jedno z nich zostało w pamięci chyba wszystkim – Polenta! Tajemnicza kucharka, ukryta w czeluści bulaja.

(Czasami czuję się jak ta Polenta właśnie. Zajęta w kuchni, niewidoczna, acz dająca się usłyszeć postukiwaniami garnków).

Na propozycję polenty zawsze odpowiem: Si! A Wy?

Grillowane filety z kurczaka w pesto 

Składniki:

0,5 kg filetów z piersi kurczaka zagrodowego
kilka łyżek pesto
sól
odrobina soku z cytryny
odrobina oliwy do smażenia 

Przygotowanie:

1. Filety myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy na mniejsze cząstki
wedle uznania. Lekko nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na
czas przygotowania polenty.
2. Każdy kawałek smarujemy z obu stron porcją pesto.
3. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy, smażymy
kurczaka z obu stron. Podajemy z sałatą i polentą. 

Polenta z oliwkami i szuszonymi pomidorami 

Składniki:

1 szklanka polenty (kaszki kukurydzianej)
3 szklanki bulionu lub gorącej wody
garść pokrojonych czarnych oliwek
garść suszonych pomidorów
garść tartego parmezanu
1 szalotka
2 ząbki czosnku
posiekane świeże oregano lub bazylia
sól, pieprz 

Przygotowanie:

1. Siekamy drobno szalotkę i czosnek, szklimy je na
patelni.
2. Pomidory i oliwki kroimy.
3. Zagotowujemy bulion lub wodę w garnku. Wodę solimy. Polentę
wsypujemy do garnka stopniowo, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu ok.
5 minut lub do mementu aż polenta zacznie odchodzić od brzegów garnka.
4. Polentę przekładamy na patelnię z cebulą, dodajemy pomidory,
oliwki i zioła. Łączymy, rozprowadzamy i pozostawiamy do przestudzenia i
zestalenia.
5. W tym czasie smażymy na grillowanej patelni
przygotowanego wcześniej kurczaka w pesto.
6. Polentę przekładamy na patelnię grillową i grillujemy
z obu stron. Kroimy, podajemy.

Smacznego!

3 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *