Zupa z młodą kapustką.

Publikacja
dzisiejszego przepisu jest właściwie przypadkowa. Naprawdę, nie kalkulowałam,
by w dniu meczu podzielić się z Wami przepisem na zupę z kapustką. Zajadam się nią
ostatnio – tak krótko jest młoda i smakuje tak wyjątkowo. Stąd dzisiejszy przepis,
ot co. 
 
Dobrze się jednak złożyło,
prawda?
 
Zdarza się nam oglądać
mecze z telefonem w dłoni. Na głośnomówiącym mamy dziadka w Polsce. Komentujemy
i kibicujemy wspólnie. Dziś zapewne będzie podobnie. Oglądamy w ten sposób także
mecze siatkarzy i szczypiornistów – to nasze ulubione rodzinne dziedziny. Jakoś
nie udało się dziadkowi, przynajmniej do tej pory, zarazić wnuki entuzjazmem do
lekkoatletyki, który wszczepił mi we wczesnym dzieciństwie. Po wygranym meczu
zawsze i obowiązkowo odśpiewujemy do słuchawki „Polska, biało-czerwoni”.
Chętnie dziś wróciłabym do tego rytuału. Kciuki w gotowości! 
 
Wiem, że do Polski wracają
upały… Z tego powodu proponowanie Wam zupy, zamiast – by nie sięgać daleko – chłodnika,
nie jest być może trafione. U nas jednakowoż upałów jeszcze w ogóle nie było, a
o skrawku błękitnego nieba, że o słońcu nie wspomnę, zaczynam już śnić po
nocach. 

Polecam Wam gorąco wypróbowanie tego przepisu, zupa z młodej
kapustki w połączeniu z dipem czosnkowo-serowym jest naprawdę wyjątkowa.
Zupa z młodej kapusty 
Składniki:
½ główki młodej kapusty (ok.
450-500g)
ok. 3 szkl. bulionu warzywnego
(może być również drobiowy)
garść pomidorków koktajlowych
½ pęczka koperku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki wytrawnego białego
wina
sól, pieprz 
Do podania:
50 g fety
75 ml gęstego jogurtu
greckiego 10 %
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
½ łyżeczki miodu
sól, pieprz (uwaga – feta już
jest dość słona)
pieczone ziemniaki  
Przygotowanie:
1. Kapustę myjemy, osuszamy,
pozbawiamy głąba i szatkujemy.
2. Rozgrzewamy masło i oliwę
na głębokiej patelni. Przekładamy kapustę, mieszamy. Po ok. 10 minutach
podlewamy winem i małą ilością bulionu. Bulion będziemy dolewać stopniowo aż do
uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Gotujemy ok. 15 minut – pilnując,
aby kapusta się nie rozgotowała.
3. Pod koniec gotowania
dodajemy umyte i pokrojone na połówki pomidory.
4. W czasie, gdy zupa się
gotuje przygotowujemy sos.
5. Siekamy drobno czosnek,
dodajemy go do jogurtu, do którego dodajemy koperek, miód i rozkruszoną palcami
fetę. Mieszamy, doprawiamy.
6. Podajemy. Na talerzu
układamy ziemniaki, wlewamy zupę. Przed jedzeniem rozprowadzamy sos w zupie. 

Smacznego!
9 comments Add yours
  1. Ostatnio jestem wielką fanka młodej kapustki na wszelkie sposoby, także przeczytałam przepis z wielka ciekawością. Trafiłam na Twój blog dzięki kursowi Uli i jestem pod wielkim wrażeniem Twoich fotografii. Nawet ze zwykłej kapusty zrobiłaś artystyczna potrawę, brawo:). Pozdrawiam serdecznie – Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *