Arancini.

Każdy weekend spędzony poza nawiasem rutyny sprawia wiele radości. Wtedy czuję, że odpoczywam. Że muszę tylko tyle, ile zechcę. Co jakiś czas taka brawura pozwala odzyskać rónowagę. I choć często niewąsko zmęczeni intensywnością wrażeń, możemy obudzić się w poniedziałek z radością i energią. 


Amsterdam, który obeszłyśmy sobie z córką pierwszą, zadziwił jeszcze większą niż zazwyczaj liczbą turystów i tubylców, zgromadzonych na małych skrawkach lądu ukradzionych żywiołowi. Pogoda była piękna, może stąd te tłumy? Gdybyśmy spacerowały dłużej niewiele brakowałoby, żeby po powrocie ojciec rodziny podejrzewał nas o wizytę także i w coffeeshopie. Aromaty cannabis sativa unosiły się na każdym rogu. Ale to była fajna wyprawa. Połączona ze sporą dawką sportowych emocji. Miejsce w połowie stawki uznajemy za całkiem dobre. Za rok kolejny turniej. Jak powiedział trener: I will be back…


Arancini jest świetnym sposobem także na wykorzystanie resztek risotto. Polecam gorąco.

Arancini
Składniki:
100 g ryżu do risotto (np.
arborio)
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
250 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wytrawnego wina
100 g obranego bobu, może być
mrożony
50 g parmezanu
2-3 łyżki posiekanej
pietruszki
ok. 150 g mozzarelli
oliwa z oliwek
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Ponadto:
1 jajko
bułka tarta
mąka pszenna
sól, pieprz
Przygotowanie:
1.       Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę i czosnek.
2.      Dodajemy ryż, mieszamy i pozostawiamy tak, aż stanie się przezroczysty,
szklisty (zajmie to około 2 minut).
3.      Dodajemy wino, mieszamy. Pozostawiamy tak, aż wino wchłonie się
całkowicie.
4.      Partiami dodajemy bulion, pozwalając, aby wchłonął się całkowicie. Mieszamy
często. (Nie powinno to potrwać dłużej niż 15 minut)
5.       Dorzucamy bob, po 1 minucie
parmezan i zieloną pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy z ognia.
Pozostawiamy do wystygnięcia.
6.      Maczamy dłonie w wodzie. Formujemy kulki. W środku każdej z nich umieszczamy o kawałku mozzarelli. 
7.      W garnku rozgrzewamy olej.
8.      Kulki ryżu obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce
tartej.

9.      Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, osuszamy na papierowym
ręczniku. Podajemy. 
Smacznego!
5 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *